Vapaaksi koronasta tukahdutusstrategia, nyt -kansalaisaloitteen taustat

Olen Saana Katila, intohimoisesti kirjoittamiseen ja journalismiin suhtautuva toimittaja-kirjailija. Minimahti on yhteiskunnallinen projektini: syventävää journalismia, hyvin taustoitettuja näkökulmakirjoituksia sekä avoimen demokratian projekteja. Artikkelit ja projektit perustuvat tutkittuun tietoon ja asiantuntijoiden haastatteluihin. Minimahdilla ei ole taloudellisia tai poliittisia sidoksia.

Vapaaksi koronasta -nimienkeräys sai alkunsa pakottavasta tarpeesta vaikuttaa yhteisen todellisuutemme nykyisiin reunaehtoihin. Kevätkesällä 2020 Suomi lähes onnistui tukahduttamaan koronan, mutta saavutus heitettiin hukkaan rajoitusten liian nopealla purkamisella sekä etenkin rajojen avaamisella. Valtionjohdon valitseman hybridistrategian vuoksi olemme eläneet koronakurimuksessa jo yli vuoden, eikä loppua ole näköpiirissä – jos linja ei muutu.

Päättäjät ovat arvottaneet melko avoimen rajapolitiikan korkeammalle kuin koronan tukahduttamisen ja paluun lähes normaaliin elämään maan rajojen sisällä, huolimatta lukuisten suomalaisten tutkijoiden, lääkäreiden ja talousosaajien suosituksista. Kansainväliset kokemukset sekä tutkimusnäyttö tukahdutusstrategian eduista muihin vaihtoehtoihin verrattuna on tyrmäävä.

Suomen siirtymistä tukahdutusstrategiaan vaativa Vapaaksi koronasta -nimienkeräys alkoi 13.3. adressimuotoisena, mutta tekniset ongelmat veivät umpikujaan vain pari päivää myöhemmin. Alkuperäinen adressisivu löytyy täältä. Adressisivun teknisten ongelmien vuoksi sekä allekirjoitusten luotettavuuden varmistamiseksi adressista tuli kansalaisaloite. Tavoite pysyi kuitenkin samana: jakaa tietoa tukahdutusstrategiasta sekä antaa tavallisille ihmisille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

Kansalaisaloite edellyttää viittä vastuuhenkilöä, ja aloite saikin hienon tukijaryhmän: THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen, tietokirjailija, FM, viestinnän valmentaja ja yrittäjä Katleena Kortesuo, OTM ja yrittäjä Rami Hovi sekä kulttuuriviennin asiantuntija ja yrittäjä Kati Nuora. Kiitos, että olette mukana!